onsdag 1 juli 2020

Hjularöd slott - rundvandring vid Harlösa

Hjularöds slott - rundvandring vid Harlösa
En bit inte allt för upptrampad skåneled och små vägar, med slottsutsikt och många tama djur

1/6 2020
Idag fick jag med mig en vän ut på promenix.
Vi åkte till Harlösa och stälde bilarna vid utsiktsplatsen vid kyrkan.
Sen började vi traska längs Skåneleden, SL2, österut. Leden gick in i en kohage och ner längs en å i en liten ravin. Fint, men här hade det behövts röjas lite för gräset var nästan midjehögt där. Så vi valde att gå en bit längs vägen istället, för att komma förbi det partiet och gick in på SL2 när den korsade vägen.

Molnen var blytunga i norr redan från första stund på vandringen. Skulle det bli en blöt vandring? Det var bara att traska vidare och se vad som hände.

Vid Hjularöds slott (slottet som varit skådeplats till julkalendern) valde vi att gå lite söderut och sedan svänga österut på en lång, ganska rak men mysig skogsväg.

Längs denna rundvandring såg vi många fina, tama djur. Allt från ståtliga hästar till en kluckande kalkon.

Nu blommar det klart mindre i skogen i tidigare i sommar. De gröna nyanserna är lite dovare och djupare. Men en och annan blomma lyser upp ännu.

Längs Skåneleden, påväg söderut på SL2 ner mot Hjularöds slott igen, fanns ett jättefint vindskydd. Där fanns ved, utedass, vatten ur "rickepump" och eldstad. 

Vi passerade många söta och väldigt nyfikna kalvar.

Utsikten från utsiktsplatsen vid Harlösa kyrka.
Man ser ner över Vombsjön och Revingehed och på andra sidan sänkan sträcker Romelesåsen ut sig.

Hjularöds slott med sina sagoliknande torn.

Så hur gick det med regnet?
Visst regnade det, men inte förren på vägen hem i bilden!
Dagens alla hotfullt mörka moln hade vett att hålla tätt tills vi vandrat färdigt. 

Dagens vandringsvän vandrade längre än någonsin förut, trots att hon hävdade att hon inte var en sådan som vandrade långt utan höll sig till kortare promenader. Det visade sig dock vara så att hon visst är en sådan som kan vandra långt. I lagom fart kan man gå längre än man tror. 

En bro in i skogen.

En liten bit av Skåneleden.

Vår runnda. Bilen och kyrkan visar var vi startade. Kronan visar var slottet ligger. Tältet visar var vindskyddet är. Vi gick den inritade lila/rosa linjen.

Längd: 17 km
Tid: 4h 20 min med lunchpaus
Vandringstips: lättvandrat på vägarna, SL2 mellan Harlösa och slottet är bitvis något svårframkomlig pga högt gräs denna dag, stig, grusvägar, lite asfalt, vi passerade lilablommande honungsört (används på kanter av fält som träda), mycket nyfiktna djur, delvis i skog, delvis i odlingslandskap så det kan blåsa en del, läs mer om Hjularöds slott HÄR, solkräm, extra tröja, fika, gympaskor och ut och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar