lördag 19 september 2020

Finjasjöleden

Finjasjöleden
En led runt Finjasjön på sigar och vägar genom "Europas regnskog" och förbi flotta hus
 
12/9 2020
Denna dag åkte jag med en vän till Hovdala slott utanför Hässleholm. Vi valde att prakera vid slottet och ta Skåneleden ner mot sjön, väl där var det dax att följa de rosa markeringarna - Finjasjöleden.

Vi valde att gå medurs runt sjön. På den västra sidan fanns det gott om härlig grön skog och så fort vi kommit en bit från lederna nära slottet blev det glest mellan människorna vi träffade på.

På några få ställen kunde man komma nära sjön och njuta av utsikten. På en karta såg vi att detta är en ganska grund sjö trots sin storlek. 

Efter några kilometer kom vi till alsumpskogen som beskrevs som "Europas regnskog".
Efter en torr sommar och med låga grundvattennivåer var det inte så jättesumpigt där, men vackert och det fanns trevliga spänger att vandra på.
Detta var den mysigaste delen av leden i mitt tycke.

Vi passerade genom byn Skyrup och runt sjöns norra sida. På den östra siden låg vinden på lite mer och här gick leden förbi en massa villor. Ett fint promenadstråk men inte riktigt någon naturupplevelse.

Denna blomma fanns på ett par ställen. Jag vet inte vad det är. Om du vet vad det är skriv gärna en kommentar!


Vi hann lagom runt sjön innan regnet kom. Den sydöstra delen gick mycket längs en rätt trafikerad väg vilket var lite tråkigt. Men slutet av fär den gick i skogen och sedan upp mot slottet igen via en blå led. 

Ett foto av papperskartan som jag tog med mig från parkeringen vid slottet. 
Den finns också online HÄR.  Där ser du även de andra lederna i Hovdalaområdet. 

Längd: 22 km
Tid: 5 timmar
Vandringstips: om du inte vill gå hela så välj den västra sidan av sjön (där är fin natur), gå tyst i skogarna så kanske du får se vilda djur (vi fick se en fin älgtjur vandra tvärs över stigen innan vi kom ner till sjön), ta med kikare och titta på fåglar, stora delar av rundan går på grus och asfalt så välj skor efter det, ta med fika och ut och njut!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar