lördag 5 september 2020

Sövdeborgrunda (flygrundan)

Sövdeborgsrunda (flygrundan)
Ett flygfält, ett slott, mycket skog, några hus och en sjö

5/9 2020
Äntligen dax för en liten vandring igen. Som jag längtat!

Men först skulle dottern upp i luften. Hon hade en introduktionsflygning med Sjöbo Flygklubb bokad. Flygklubben ligger vid Sölvde, bara en bit från Sövdesjön, så när hon varit uppe i luften och spakat passade jag på att få med henne ut på en rundvandring.

Vid Sövdesjön finns några markerade leder (lila och vit och någon till), mellan Sövdesjön och Snogeholmssjön finns hela Snogeholms strövområde, Skåneleden passerar området och det är fint att gå oledat längs Sövdesjön, men jag ville se något nytt! Så i vanlig ordning hade jag printat ut kartor från lantmäteriet, tejpat ihop A4-sidorna, klurat, ritat ut en runda och försökt mäta den.

Så efter att vi följde vägen en liten,liten bit söderut från flygklubben vek vi av mot öster, in på en liten grusväg. Frrån grusvägen tog vi en avstickare på en gammal skogsväg som numera var mer en stig. Det var grönt och skönt även om hösten lurade lite i luften.

Rätt var det var for något förbi i ögonvrån. Precis vid skogskanten i norr fanns en travbana. Annars var det nästan stilla och det fanns tydliga spår överallt i marken av hjortspår och bökande vildsvin.

Vid Jägarehus fanns en glänta längs vägen. Där for det lilla flygplanet nära ovanför oss under sin inflygning till den lilla flygplatsen, som egentligen bara är en bana av grän och några små hus.

Efter att ha fikat på en skogskulle i rundans sydöstra hörn gick vi västerut. Vi passerade ett väldigt charmigt litet hus med målade grenar som dekoration runt de små fönstren.

Sen gick vi rakt in mot slottet och passerade mellan några av dess uthus.

Det pampiga gamla slottet med en riktig vallgrav runt gav sagofeeling. 

Om man vill veta mer om Sövdeborgs slott så finns det en informationsskylt i närheten av denna pråliga skylt.

Sen tog vi en liten stig, som nog varit en skogsväg en gång, Här hade hösten börjat sätta spår. Denna bit var lite svårframkomlig pga fallna träd, vill man inte gå där så kan man ju gå på vägen i stället.


Vi korrsade vägen som går förbi flygklubbe igen, denna gång åt väster och lite längre söderut. Vi svände söderut några meter längs vägen och sedan in åt väster längs kanten av en hage. Några kalvar hade rymt från hagen, så vi sjasade in dem igen och googlade upp en mailadress till en möjlig ägare och skickade ett snabbt meddelande (så att de kan laga staketet och så att kalvarna inte kan rymma ut på vägen).

De syns kanske inte, men där i buskarna är ett helt gäng med små ljusa kalvar.

Vi styrde stegen mot Sövdesjön och efter att vi vänt norrut gick vi en kort sträcka längs Skåneleden SL2 upp i byn. Vi passerade rakt över vägen, in på en återvändsgränd, som inte var en återvändsgränd om man går eftersom den fortsatte som en stig.

Stigen gick ut på ett gammalt hygge på en kulle. Där uppe stod vi och beundrade ett segelflygplan som tyst susade förbi en liten bit upp i luften.


Nu hade vi gått ca 8 km och var framme vid äventyrscampen. Som ett dagis för vuxna! Jag blev allt lite sugen på att utmana min höjdrädsla, men det fick bli ett annat projekt. Tanken var att vi skulle gått ca 3 km till i en loop åt väster, men jag orkade inte. Det skulle senare visa sig att jag var påväg att bli ordentligt förkyld och febris, men det visste jag inte då och var mest irriterad över att orken tröt.

Så vi valde att gå ut till vägen och norrut till bilen vid flygklubben. Det var en härlig liten runda, nästan folktom trots hyfsat väder.

När vi körde hemåt kom vi förbi Snogeholms strövområde, där var det packat med bilar.

Jag hoppas ni kan se lite på denna karta. Jag har ritat med lila där vi gick (plus den sista biten vi inte gick). Flygplatsen syns som en rosa-beige avlång rektangel på snedden i ovankanten av kartan. De kladdiga siffrorna på kartan är mina avståndsberäkningar, alltså ungerfärliga kilometer. Slottet ligger vid den lilla sjön i mitten av kartan och Sövdesjön är den som man bara ser en liten bit av till vänster. 

Längd: 8-11 km
Tid: 2,5-4 timmar
Vandringstips: kul att läsa kartan, det mesta av sträckan går på små skogsvägar, lättvandrat (förutom mellan slottet och vägen), oledat är mer spännande, här finns gott om vilt så ta med kikare, googla rätt på Sjöbo flygklubb om du vill upp i luften, kan vara lite vått/kladdigt på sina ställen, ta med fika, bygg ut utflykten med att titta närmare på slottet, flyga, bada i Sövdesjön, besöka musteriet i Sövde, bli inte rädd om det smäller lite för det finns skjutbanor i närheten, ut och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar