lördag 15 juli 2017

Klåveröd

 Klåveröd
En gruppvandring på skiftande leder i skiftande natur.
15/7 2017
Klåveröds strövområde är en plats med många fina markerade leder på Söderåsen.
Denna fina karta och vägbeskrivning hittar ni på Stiftelsen Skånskalandskaps hemsida.

Blandannat hittar du denna vägbeskrivning.

Jag hade aldrig varit i Klåveröd innan.  Det blir så lätt att man hamnar i Skäralid när man ska vandra i nordvästra Skåne eftersom det är mer kännt och lite mer spektakulärt. Men även här fanns mycket intressant att se. Som skorstensdalen med höga stenpelare.

Vatten är alltid fint med.

Vi gick genom ängar, på stigar i skogen...

...på spångar över en mosse...

...och på små vägar.
Denna vandring gjorde jag med en grupp andra vsndringssugna. Hittade gruppen på fb, vandringsträning i Skåne. Vi som vandrade kom från olika delar av Skåne, några hade träffats förr, några av oss var helt nya i sammanhanget. En tjej som brukade vandra i området visade vägen för en runda hon brukade gå där hon kombinerade olika stigar (rosa, gul, vit, blå) med Skåneleden. Vem som helst kan spontant dra ihop en grupp på en tur var som helst i Skåne, de som vill är välkomna. Jättetrevligt!

Vi stannade för lunchpaus med denna utsikt, vid grunden av ett gammalt hus.

Med på turen var 9 människor och två supercharmiga små vovvar.

Skåenledenskylt.

Vi gick enligt den gula linjen. En av deltagarna hade någon gps-fuktion igång och delade denna fina karta med oss andra efter turen. (Tack till MB som även tagit hundfotot och skyltfotot.)
Tyvärr kan jag inte beskriva turen så exakt för jag njöt för fullt av att vandra och småprata och av naturen när jag för ovanlighetens skull inte behövde kolla på någon karta och planera rutten närmare än att infinna mig vid Klåverödsdammen 09.00.
Ett tips kan jag dock ge: Vägen som går in mot dammen går från den väg där vandrarhemmet är. Finns en annan, men där är en bom. Från norr alltså, inte från väster.

Tid: 3 timmar kanske
Längd: drygt 1 mil gick vi, men man kan gå kortare eller längre
Vandringstips: karta över området kan man beställa gratis på skånskalandskap, det är lite backigt, stabila skor kan vara skönt, en del spångar är lite smala om man är vinglig (stavar kanske är en idé), vill man fika utan att släpa på fika finns ett finfint café som heter Lotta på åsen ganska nära i riktning mot Ljunbyhed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar