måndag 13 juli 2020

Hovdala

Hovdala
En lite hopkokad slinga i ett vackert område med utsikter, sjö, skog och många slingor

13/7 2020
Idag följde jag med två gamla goa kollegor ut på en tur. Vi startade turen vid Hovdala slott, strax söder om Finjasjön vid Hässleholm.

Vi valde att gå en liten trevlig slinga åt söder först, vi följde ljusblå markeringar (kallad höjdarnas hörjdarled) till en liten mysig sjö med namnet Hammarmölledamm.

Vid denna bro forsade vattnet högljutt.

Vattnet vräkte sig över knaten och störtade nedåt.

Runt sjön gick en kortare slinga markerat med mörkare blå, sjöslingan. Den kan jag verkligen rekommendera! Lummig skog och naturstig riktigt nära vattnet.

Och helt underbara mosbeklädda stenar i milt sagt varierande storlekar.

En liten prolande bäck.

Sen bar det lite uppåt och det bjöds på en vacker utsikt (tillbaka på den ljusblå slingan mot slottet igen). Den fikautsikten var inte så dum. Slottet skymtas i vitt och tegelrött långt där nere.

Efter att ha mer eller mindre bara snuddat vid vägen igen, vände vi västerut. Förbi någon form av hus under renovering och upp i backen. Längs en glittrande bäck och genom några hagar. (Det finns en del stättor här och det kan finnas boskap).

Mer utiskter. Denna gång kunde vi se delar av Finjasjön.

Sen blev det mycket vandrande på små grusvägar, trevliga även om jag föredrar naturstigar.

Den där ståtliga tjuren såg vi inte till, men vi skymtade några kor en bit bort.

Mer Finjasjön-utsikt. Här var vi nära...

...Trädhusen.

Vi närmade oss sjöns strandkant genom en lummig grön tunnel.

På ett ställe kunde man komma ända ner till vattnet, men vi var inte så badsugna. Datumet till trots var det inte direkt något inbjudande väder idag.

Vi gick längs sjön österut en bit. Sanden var grov och lite rödaktig.

Slutligen knatade vi upp till Hovdala slott igen.

Den här gamla ruinen blev jag lite kär i. Mitt i skogen, stor, tung och jag tror den var sex eller åtta-kantig. Det visade sig vara ett gammalt bibliotek! Vilken underbar idé! Varför har vi inte mysiga bibliotek mitt i skogen? Det borde vi ju!

Dagens runda enligt min runkeeper.

Längd: 11 km
Tid: drygt 3 timmar
Vandringstips: Gå in på http://turism.hassleholm.se/hovdala-slott/hovdala-slott/natur/hovdala-naturomrade--vandringscentrum.html för att få mer information och ladda ner kartan över Hovdalas alla fina slingor i pdf-format, en del av lederna är ganska backiga så läs lite om dem först, ta med fika, finns fina fikabord lite här och där längs leden, läs på alla fina informationsskyltar om små bitar från historien som finns kvar, karta finns även vid parkeringen (där fanns även papperskartor man kunde ta), ut och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar